Ekonomi

Haberi Önder Erdoğan verdi! Yeni kampanya öncesi kritik uyarı

Haber7- Tuğba Bozkurt

Vatandaşı ev sahibi yapmak için önce TOKİ ile tarihin en büyük sosyal konut projesini başlatan hükümet, ardından ‘Yeni Ev’ projesiyle orta gelirlilere duyurdu. TOKİ ile 500 bin sosyal konut yapılırken, Yeni Konut Kampanyası ile vatandaşlar 0,69’dan başlayan faiz oranı ve ödeme kolaylıkları ile konut sahibi olacak.

ÜÇÜNCÜ KAMPANYA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihtiyaç halinde yeni projeleri hayata geçirmekten çekinmeyeceklerini belirterek; İkinci el konutları desteklemek için bir proje daha yapılacak. Planlama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Şu anda kampanyanın detayları netlik kazanmazken, Önder Erdoğan’ın açıkladığı ikinci el konutlarla ilgili çalışmanın fırsatçıları harekete geçireceğine dair endişeler var.

Sıfır konut projeleri için başlatılan kampanyanın ardından fırsatçıların harekete geçtiğini belirten şube temsilcileri, benzer bir durumun yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

KAMPANYA AÇIKLANDI FİYATLAR UÇUYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Yeni Konutum Kampanyası’nın ardından kampanya başlatılacağını açıklamasından bir gün sonra 6 bin ilanın fiyatının değiştiğini bildirdi. “2. el konut kampanyası yapmaktan uzağım. Hemen manipülasyonlar oluyor. Bunu önlem almadan ve belli bir kriter koymadan açıklamayı çok doğru bulmuyorum.”dedi ve sözlerine devam etti;

“Önce piyasada bir tespit yapılmalı. Aksi takdirde fiyatların yüksek ismi bile yeter. Aniden yüzde 10-15 gibi bir artış var. Maliye bu konuda çok sıkı bir soruşturma başlattı. cezaları önceden belirlenmeli sonra kampanya duyurulmalı bir şey demiyor fiyat ikiye katlanıyor faiz havada uçuşuyor daha vahim durumlar ortaya çıkıyor bunlar önlenmezse kampanya devam eder açıklanması fiyatların yükselmesine neden olacaktır.

ÜÇ AY ÖNCEDEN BELİRLENMESİ GEREKİYOR YOKSA FİYATLAR UÇUŞACAK

Yeni konut kampanyasında yaptılar, fiyatı yükseltirseniz ve bu tespit edilirse o eve kredi verilmeyeceği söylendi. Bu daha ağırlaştırılmış bir ikinci el konutta yapılmalıdır.. Üç aylık bir fiyat belirleme çalışmasından sonra bir kampanya başlatılırsa daha doğru olur, aksi takdirde konut fiyatları fırlar.”söz konusu.

AÇIKLANAN YENİ KONUT KAMPANYASINDA FİYATLAR 500 BİN ARTTI

Yeni kampanyanın açıklanmasının ardından fırsatçılar hızla harekete geçti. Kampanya detayları açıklanır açıklanmaz sahipleri ilan sitelerinde fiyatları güncellemeye başladı. İlanlarda ortalama 200 bin TL zam yapılırken, bazı sakinler fiyatı 500 bin TL artırdı.

İKİNCİ EL KONUTTA YAŞ KURALI OLMALIDIR

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ikinci el konut kampanyasının gerçekten ev sahibi olmak isteyenler için faydalı olacağını söyledi. “Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlar için sürdürülebilir uzun vadeli ipotek planlaması yapılması, ikinci el konut için bazı kriterlerin getirilmesi gerekiyor. 15 yıla yakın bir süre için planlama yapmak gerekiyor, olmayanın da faydalanması gerekiyor” -Sakinler, bu kampanyaya dahil edilecek konutların, kentsel dönüşüm için gerekli olan yaş ve yapı kullanma belgesi gibi katkılarının sağlanması, ikinci el konuta erişimi kolaylaştıracaktır.söz konusu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, piyasada tetikleyici olan ikinci el konut için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı sözlerine şöyle devam etti;

“Her kredi kampanyası konut fiyatlarını yükselten bir unsurdur. Yeni Konut kampanyası 2. el konutları kapsamasa da fiyatların yükseldiği bir dönemdeyiz. Kampanya içerisine gelecek kurallar bu artışı nispeten engelleyebilir. Tabii ki 2. el konut kampanyasında ise faiz oranlarının 0,69 olmasını beklemek değil 1 faizde beklemek gerekiyor.Mutlaka fiyat artışı olacak. Ama hükümet bu fırsatçılığın önüne geçmek için gerekli adımları atıyor. Gayrimenkul bir yatırım aracıdır. Gayrimenkul yatırımcıları fiyat artışları bekliyor. Enflasyonlu bir piyasada emlak fiyatlarının sabit kalmasını beklemiyoruz.” dedi.

BAKANLAR FIRSATLARI TAKİP EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Yeni Ev Projesi’nde fırsatçılara karşı her türlü tedbiri aldıklarını belirterek, “Fiyatlandırma denetimleri yaptık, radarımız var, risk analiz merkezimizde tüm veriler var, gerekeni yapacağız” dedi. yanlış yapanlar için gerekli.Vergi Kontrol Kurulu gerekli çalışmaları yapacaktır.” .

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurumkriterleri taşımayanların konut kredisinden yararlanamayacağını belirterek konut fiyatlarını takip edeceklerini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu