Şömine bakımı nasıl yapılır? Odunlu şömine ve gazlı şöminenin bakımı nasıl yapılır?
Şömine bakımı son derece önemli ve ihmal edilmesi tehlikeli bir şeydir. Şömine ateşi sonbahar ve kışın en iç açıcı görüntülerinden biri olması nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Evinizde odunlu ya da gazlı şömineniz varsa yandığında yaydığı ısı ve ışık mutlaka etrafında toplanacaksınız.
Şömine bakımı, kullanım sırasında oluşabilecek arıza ve tehlikelerin önüne geçmek için düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bakımsız bir odun şöminesi kurum ve kreozot üreterek bacanın tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda baca yangınlarına, hatta gaz zehirlenmelerine neden olabilir.
Haber7.comŞöminenizi uzun yıllar güvenli ve düzgün bir şekilde kullanabilmeniz ve bu sayede oluşabilecek sorunların önüne geçebilmeniz için sizler için hazırladığımız şömine bakım kılavuzuna grup olarak göz atabilirsiniz.
AHŞAP ŞÖMİNE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Odun şöminesi bakımının çoğunluğu külün giderilmesini içerir. Ocağın dibinde çıkan yangının küllerinin temizlenmesi şömine bakımının en temel modülüdür. Her kullanımdan sonra şöminenin küllerden arındırılması gerekir.
Şömine külünü temizlemek için tamamen soğuduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde temizlik sırasında hasar görebilir veya tam olarak sönmeyen közlerden dolayı yangına sebep olabilirsiniz. Bunu yapmak için şömineyi kullandıktan sonra en az on iki saat bekleyin. Eğer bu kadar uzun süre vaktiniz yoksa külleri temizledikten sonra yeterince söndürdüğünüzden emin olmalısınız.
-
Şöminenizin Etrafını Temizleyin
Şömine bakımının bir diğer kısmı da kurum ve kreozotu temizlemektir. Odun yanarken şöminenin iç duvarlarında ve bacanın içinde koyu renk, is ve kreozot oluşur. Kreozot yanıcı ve zehirli gazlar çıkarabilen bir kalıntıdır ve bacada oluşabilecek yangınların ana nedenidir.
Şöminenizin bakımını yaparken, kreozotu çıkarmak için yılda bir kez profesyonel bir baca temizleyicisi yaptırmalısınız. Ancak şömineyi sık kullanmıyorsanız bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Bunu yapmak için ticari temizlik malzemelerini kullanabilir veya uzun bir çubuk yardımıyla bacanın duvarlarını temizleyebilirsiniz.
Şömine bakımını profesyonel ellere bırakıyorsanız ve bunun için hala zamanınız olduğunu düşünüyorsanız, baca temizleme kütüğü ile bacanızı kendiniz de temizleyebilirsiniz. Şöminenin her kırk kullanımından sonra baca temizleme kütükleri kullanılmalıdır.
Baca temizliği kütüklerin yakılmasıyla kullanılan bir çözümdür. Kreozot oluşumunu engeller. Bacada oluşan is ve kreozotun kuruyarak baca duvarlarından düşmesini sağlar.
GAZLI ŞÖMİNE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Gazlı şöminenin bakımı daha kolaydır ve odun yanan bir şömineye göre daha az iş gerektirir. Ancak yılda iki kez gazlı şömine bakımının yaptırılması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması oldukça önemlidir. Gazlı şöminenizi temizlemeden önce yapmanız gereken ilk şey gazı ve şömineyi kapatmaktır. Daha sonra cihazın soğuması için bir süre beklemeniz gerekir.
-
Gazlı Şöminenin İçini Temizleyin
Gazlı şöminenin bakımını yapmak için öncelikle eğer çıkarılabilirse şömine camını çıkarın ve şömine camı temizleyicisiyle iyice temizleyin. Bu aşamada kullanacağınız temizleyicinin ateşle etkileşime girmeyecek ve şömineye uygun bir temizleyici olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Şömine camını temizledikten sonra lav kayalarını ve dekoratif kütükleri dikkatlice süpürün. Bu aşamada kayaların ve kütüklerin parçalandığını fark ederseniz, bunları yenileriyle değiştirmeniz gerekir.
Gazlı şömine bakımında bir sonraki adım, şöminenin kenarlarındaki ve panjurlarındaki tozu temizlemektir. Bunun için mikrofiber bir bez kullanın ve bölgeyi iyice temizleyin. Bu temizliği yaparken ünite çevresinde boya kabarması, döküntü gibi sorunların olup olmadığını kontrol edin.
Her şey normal gitse bile gazlı şömine bakımı konusunda uzman bir uzmanın fark edemeyeceği sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle şöminenizin bakımını yılda en az bir kez lisanslı bir gaz tedarikçisine yaptırmalısınız.