AB’nin Rus petrol ürünlerine uyguladığı ambargo ve tavan fiyat uygulaması yürürlüğe girdi
AB ülkeleri tarafından geçtiğimiz yıl haziran ayında kabul edilen Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafine petrol ürünlerinin ithalatına yönelik yasağı içeren yaptırım, 8 aylık geçiş döneminin sona ermesiyle bugün yürürlüğe girdi.
Buna göre AB ülkeleri artık Rusya’dan motorin ve akaryakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri satın almayacak.
5 Şubat’tan önce satılan ve gemilere yüklenen petrol eserleri, 55 günlük geçiş döneminde yeni kısıtlamalardan etkilenmeyecek. Bu petrol eserlerinin 1 Nisan’a kadar nihai varış noktalarına teslim edilmesi ve tankerlerin yüklerini boşaltmaları gerekecek.
AB ve G7 ülkeleri, Rusya’nın üçüncü ülkelere rafine petrol ürünleri ihracatına da kısıtlamalar getirdi. Bu çerçevede Batılı ülkeler Rusya’ya katma değeri yüksek ve değeri düşük rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulayacak. Ham petrolden ucuz, ham petrolden pahalı rafineri ürünleri burada iki sınıfa ayrıldı.
Rus motorini ve doğal gaz yağı için varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıtlar ve açık renkli petrol ürünleri için varil başına 45 dolar tavan fiyat getirildi.
Böylece AB şirketleri, rafineri petrol ürünlerinin Rusya’dan üçüncü ülkelere ihracatına nakliye, sigorta ve finansman gibi çeşitli hizmetleri ancak söz konusu ürünün belirlenen tavan fiyatın altında satılması halinde sağlayabilecek.
AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyatı uygulamasına 5 Aralık’ta başlandı. Bu kapsamda Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenenden daha yüksek bir fiyattan satılması durumunda fiyat, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler; Bu petrole nakliye, sigorta ve komisyonculuk gibi çeşitli hizmetler veremez. Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlenmesi gerekiyor.